Полезно

21-lessons-from-kids-istockphoto-damircudic_1

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ, АКО ГОВОРЪТ НА ДЕТЕТО ВИ ЗАКЪСНЯВА?

Много родители се сблъскват със следната ситуация:

Малкият човек е вече на 2 и половина години, но от устата му не сте чули повече от 5-6 смислени думи и  ако иска нещо, обикновено сочи с ръка и настойчиво ви води към обекта на желанията си или с неистови писъци оповестява, че иска нещо и очаква от вас да му го дадете на секундата.

Майките, разбира се, притежават свръхестествените способности да разбират мислите на децата си и често отгатват желанията им и задоволяват нуждите им, без думи.

Но идва моментът, в който родителите тревожно започват да се питат:

Няма ли да проговори най-накрая? Какво да направим?

Можете да направите много!

Вие, родителите, сте най-добрите терапевти на своето дете.

Дали ще посещавате  логопед, психолог или друг вид терапия,  заниманията с него няма как да бъдат 24 часа от денонощието. Майката и бащата са тези, които са част от ежедневието на детето,  и те са тези, които му показват как работи света и го въвеждат в него.

Ето и някои препоръки как да стимулирате говора на детето си у дома:

Освен стандартните съвети да говорите повече с детето, да му четете книжки и да назовавате предметите от обкръжението, бихме искали да обърнем внимание на още няколко аспекта:

  • На първо място, ограничете информационния поток, идващ от телевизора или компютъра. Вместо това пускайте музика като фон по време на всички ежедневни дейности – така детето ще настрои слуховия си апарат към по-фини честоти и ще бъде по-възприемчиво към речта. Всеизвестен факт е, че музиката на Моцарт стимулира развитието на бебетата и малките деца.
  • Можете да правите т.нар. домашна логоритмика като съчетавате ритмични движения на тялото с думички и музика и така спонтанно ще провокирате детето да използва звукоподражания и кратки думи. Добър избор в тези занимания са детските ритмични песнички, но на родния език на детето.
  • Провокирайте детето да играе заедно с вас игри, които включват координирани движения на цялото тяло, като ходене по права линия или в кръг, по предварително зададени правила – например – „ Да минем по мостчето и внимаваме да не цопнем в реката” , „Да обиколим полянката и да намерим зайчето” и други такива. Подобни игри развиват усещането на детето за разположението на тялото му в пространството и спомагат за стимулиране на мозъчната активност и развитието на речта. Координираните кръстосани движения на крайниците синхронизират дейността на мозъчните полукълба и подобряват процесите на обработване на постъпващата информация и ученето.
  • Давайте на детето да изпълнява елементарни домашни задачи като : сгъване на дрехи, бърсане на съдове и прах и други. Докато изпълнява задачите си посочвайте предметите и ги назовавайте, без да изисквате непременно от детето си да повтаря след вас думите. Така работите едновременно за развитието на фината моторика и за натрупването на пасивния речник на детето. Когато детето е готово, то без усилие ще свърже значението на думата с нейното предназначение и ще я назове.
  • Не притискайте детето да повтаря думи безцелно. Ако няма подходяща мотивация, то няма да повтаря, само за да ви угоди. А мотивацията се създава изключително в дейностите.

Съветът ми към родителите е да  използвате въображението си и да създавате положителна емоционална нагласа към общите ви занимания. Така най-добре ще стимулирате детето да ви подражава и не след дълго ще чуете неговите първи смислени думи и изречения.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.